Kugiel ziemniaczany z sosem pieczarkowym
Kugiel ziemniaczany z sosem pieczarkowym 4.65 out of 5 based on 128 voters.
Składniki:
- 6 ziemniaków
- cebula
- 6 łyżek mąki
- 3 jajka
- 6 łyżek oleju
- sól
- pieprz
- majeranek
Sos:
- 20 dag pieczarek
- cebula
- 4 dag masła
- 1 szkl. wody
- ½ szkl. śmietany
- sól
- pieprz
- 1 łyżka mąki
- maggi
-
Ziemniaki zetrzeć razem z cebulą po czym dodać make oraz wbić jjka.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 75 stopni.
W między czasie pokroić pieczarki, które smażyć na rozgrzanym tłuszczu razem z posiekana cebulę.
Gdy cebula się zaszkli podlać odrobiną wody i dusić do miękkości, wówczas dodać śmietanę wymieszaną z mąką.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz maggi.
Powstałym sosem polać ziemniaczany placek.
- Szczegóły
- Kategoria: Ziemniaki
- Opublikowano: poniedziałek, 29, listopad 2010 08:52
- Natalia Orczyk
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak