Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kugiel ziemniaczany z sosem pieczarkowym

Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • cebula
  • 6 łyżek mąki
  • 3 jajka
  • 6 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

    Sos:

  • 20 dag pieczarek
  • cebula
  • 4 dag masła
  • 1 szkl. wody
  • ½ szkl. śmietany
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka mąki
  • maggi

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki zetrzeć razem z cebulą po czym dodać make oraz wbić jjka.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
    Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 75 stopni.
    W między czasie pokroić pieczarki, które smażyć na rozgrzanym tłuszczu razem z posiekana cebulę.
    Gdy cebula się zaszkli podlać odrobiną wody i dusić do miękkości, wówczas dodać śmietanę wymieszaną z mąką.
    Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz maggi.
    Powstałym sosem polać ziemniaczany placek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *