Składniki:
- 6 ziemniaków
- cebula
- 6 łyżek mąki
- 3 jajka
- 6 łyżek oleju
- sól
- pieprz
- majeranek
Sos:
- 20 dag pieczarek
- cebula
- 4 dag masła
- 1 szkl. wody
- ½ szkl. śmietany
- sól
- pieprz
- 1 łyżka mąki
- maggi
Sposób wykonania:
- Ziemniaki zetrzeć razem z cebulą po czym dodać make oraz wbić jjka.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 75 stopni.
W między czasie pokroić pieczarki, które smażyć na rozgrzanym tłuszczu razem z posiekana cebulę.
Gdy cebula się zaszkli podlać odrobiną wody i dusić do miękkości, wówczas dodać śmietanę wymieszaną z mąką.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz maggi.
Powstałym sosem polać ziemniaczany placek.