Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Królik duszony, pachnący ziołami

Składniki:

 

  • 1 królik około 2 kg
  • 2 łyżki mąki
  • 3 średnie cebule
  • 1 łyżka masła
  • ½ szklanki oleju
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 łyżeczka szałwii
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 1 szklanka wytrawnego białego wina
  • 2 marchewki
  • ½ kg pomidorów
  • sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa do smaku

 

 

Sposób przyrządzenia:
Królika umyć, osączyć i pociąć na porcje, oprószyć mąką. Cebulę obrać i zrumienić na oliwie z dodatkiem masła na złocisty kolor. Dodać porcje królika, doprawić do smaku solą i pieprzem, przełożyć do rondla, podlać winem. Dusić około 20 minut w odkrytym rondlu. Wino powinno odparować. Dodać mleko i gałkę muszkatołową i jeszcze dusić około 45 minut. Marchewki umyć, obrać i drobno pokroić w kosteczkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry, dodać do mięsa razem z rozmarynem i szałwią. Dusić godzinę. Sos przetrzeć przez sito, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Mięso wyłożyć na półmisek. Gotowym sosem polać królika. Smakuje z gotowanym na sypko ryżem i ulubioną sezonową surówką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *