Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krupnik na wołowinie

Składniki:

  • 1 kg wołowiny z kością
  • 2 kości wołowe ze szpikiem
  • ¼ szklanki pokrojonej w plastry pietruszki
  • ¼ szklanki pokrojonej w plastry łodygi selera
  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę marchewki
  • 3 łyżki pokrojonej w kostkę cebuli
  • kilka suszonych grzybów
  • ½ szklanki kaszy jęczmiennej
  • sól, pieprz, mielony imbir do smaku

Sposób przyrządzenia:
Mięso, kości, pietruszkę, seler i grzyby zalać w rondlu wodą, doprowadzić do wrzenia, powoli gotować 60 minut, przyprawić. Dodać marchewkę i kaszę, nadal gotować aż mięso i kasza będą miękkie. Skorygować smak przyprawami. Jeśli ktoś lubi może dodać śmietany. Przed podaniem posypać zieleniną.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *