Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: jęczmienna

Krupnik na wołowinie

Składniki:

  • 1 kg wołowiny z kością
  • 2 kości wołowe ze szpikiem
  • ¼ szklanki pokrojonej w plastry pietruszki
  • ¼ szklanki pokrojonej w plastry łodygi selera
  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę marchewki
  • 3 łyżki pokrojonej w kostkę cebuli
  • kilka suszonych grzybów
  • ½ szklanki kaszy jęczmiennej
  • sól, pieprz, mielony imbir do smaku

Risotto z kaszy jęczmiennej z cebulką

Składniki: 2 łyżki masła 1 biała cebula ½ szkl. jęczmiennej kaszy perłowej ½ szkl. wytrawnego białego wina 4 szkl. bulionu ½ szkl. startego parmezanu 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Cebulę okroić w drobną kostkę po czym zarumienić ja na rozgrzanym maśle, wówczas dodać kasze oraz wlać wino. Całość wymieszać i trzymać…