Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem z natki pietruszki

Gotuj razem z nami- setki wyśmienitych przepisów na zupy. Krem z natki pietruszki. Przepis zawiera: natkę pietruszki, por  seler. 
 

Składniki:

  • 1200 ml wody
  • 2 pęczki natki pietruszki 
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler 
  • 3 marchewki
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • sól
  • pieprz
  • żółty ser do posypania
 

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebulę pokroić w piórka.
    Wrzucić do rondelka z rozgrzaną oliwą i przesmażyć.
    Wówczas dodać obraną pietruszkę, seler, marchewkę i pora pokrojone na mniejsze kawałki.
    Zalać całość wodą i gotować do miękkości. 
    Pod koniec gotowania gdy warzywa będą już prawie miękkie wrzucić natkę pietruszki razem z łodygami.
    Chwilę jeszcze pogotować po czym zdjąć garnek z ognia.
    Całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.
    Doprawić go do smaku solą oraz pieprzem.
    Przed podaniem posypać słupkami żółtego sera. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *