Poznaj sekret przepysznych przepisów na ryby. Cytrynowy pstrąg to nasza dzisiejsza propozycja. Lista zakupów: pstrąg, cytryna, masło, czosnek.
Składniki:
- 2 świeże pstrągi
- 1 cytryna
- 2 ząbki czosnku
- ½ pęczka świeżej pietruszki
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Pstrągi delikatnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie ząbki czosnku obrać i po jednym włożyć do wnętrza ryb.Dodać jeszcze po łyżce masła oraz po kilka gałązek natki pietruszki.Całość oprószyć solą oraz pieprzem.Następnie na zewnątrz zrobić delikatne nacięcia.Włożyć w nie cytrynę sparzoną wrzątkiem pokrojoną na półplasterki.Pozostałe plasterki również można włożyć do ryby.Całość wstawić do lodówki na około 2 godziny.Po tym czasie wyjąć , owinąć szczelnie w folię aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.Piec około 20 minut.
Liczba porcji: 2