Składniki:
- 1200 ml wody
- 2 pęczki natki pietruszki
- 2 pietruszki
- 1 mały seler
- 3 marchewki
- kawałek pora
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- żółty ser do posypania

Sposób wykonania:
-
Obraną cebulę pokroić w piórka.Wrzucić do rondelka z rozgrzaną oliwą i przesmażyć.Wówczas dodać obraną pietruszkę, seler, marchewkę i pora pokrojone na mniejsze kawałki.Zalać całość wodą i gotować do miękkości.Pod koniec gotowania gdy warzywa będą już prawie miękkie wrzucić natkę pietruszki razem z łodygami.Chwilę jeszcze pogotować po czym zdjąć garnek z ognia.Całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.Doprawić go do smaku solą oraz pieprzem.Przed podaniem posypać słupkami żółtego sera.
Liczba porcji: 4