Krem z dyni Martyny
Krem z dyni Martyny 0 out of 5 based on 0 voters.
Nie wiesz co przygotować z dyni? Wypróbuj przepis na aksamitny dyniowy krem. Do jego wykonania potrzebujesz: dyni, czosnku, cebuli.
Składniki:
- 1 kg dyni
- 2 l bulionu warzywnego
- 100 ml śmietany kremówki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- kwaśna śmietana

Sposób wykonania:
-
Obraną cebulę posiekać a czosnek przecisnąć przez praskę.Wrzucić razem do garnka z rozgrzanym masłem.Lekko zeszklić po czym wrzucić obraną dynię pokrojoną w kostkę.Razem przesmażyć.Wówczas zalać całość bulionem warzywnym.Dodać gałkę muszkatołową do smaku i trzymać na ogniu do miękkości dyni.Wówczas zdjąć garnek z ognia.Wlać śmietanę kremówkę i całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.Gotowy doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Przed podaniem udekorować kwaśną śmietaną.
Liczba porcji: 5
- Szczegóły
- Kategoria: Zupy
- Opublikowano: niedziela, 29, wrzesień 2019 16:41
- Monia
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa