Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem jajeczny

 

Składniki:

  • 1/2 litra słodkiej śmietanki
  • 1 laska wanilii
  • 5 żółtek
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki Likieru pomarańczowego
  • 2 łyżki cukru

 

 

Sposób przyrządzenia
Śmietankę podgrzać z pokrojoną laską wanilii. Żółtka ubić na sztywno z cukrem i likierem. Połączyć z gorącą śmietanką. Masę rozlać do 4 żaroodpornych foremek. Wstawić do naczynia wypełnionego do połowy woda, a następnie do piekarnika i piec godzinę w temp. 160 stopni.Pod koniec pieczenia krem posypać cukrem i zapiekać jeszcze 5 minut, aż powstanie chrupiąca skorupka.

Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Marzena Gad
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *