Krem dyniowy Teresy
Krem dyniowy Teresy0 out of 5 based on 0 voters.
Dla miłośników zup-kremów. Zbiór znakomitych przepisów. Krem dyniowy Teresy to nasza dzisiejsza propozycja. Przepis zawiera: dynię, cebulę, czosnek, imbir.
Składniki:
- 1 kg dyni
- ½ cebuli
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- 1,5 l bulionu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- kilka gałązek natki pietruszki do dekoracji
- jogurt naturalny o dekoracji
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
-
Dynię obrać i pokroić w kostkę.Obraną cebulę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.Wrzucić całość do rondla z rozgrzana oliwą i przesmażyć.Wówczas zalać całość bulionem.Dodać słodką i ostrą paprykę, imbir i gałkę muszkatołową.Gotować na małym ogniu do miękkości dyni.Wówczas zdjąć garnek z ognia i całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.Gotowy doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Przed podaniem udekorować keksem jogurtu naturalnego oraz gałązkami natki pietruszki
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Dynia
- Opublikowano: piątek, 20, marzec 2020 18:09
- Monia
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak