Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlety ze schabu w cieście z ziemniaków

Składniki:

  • 8 kotletów ze schabu
  • 1 ½ kg ziemniaków
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 7 jajek
  • olej
  • sól, pieprz do smaku
  • sok z 2 cytryn

    Sposób przyrządzenia:
    Kotlety umyć, osączyć na papierowym ręczniku, rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na dobę. Lekko podpiec w piekarniku. Ziemniaki umyć, obrać, ugotować, zmielić przez maszynkę. Dodać masło, jajka, i mąkę, doprawić do smaku, dokładnie wymieszać. Podzielić na 8 części, rozwałkować do wielkości kotleta. Na każdym placku ułożyć kotleta, zwinąć, posmarować, roztrzepanym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni C około 45 minut, polewając wytworzonym się podczas pieczenia sosem. Wyłożyć na półmisek, schładzać i podawać na zimno.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *