Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Koper włoski z serem pont l’évęque

Składniki:
4 duże główki kopru włoskiego
130 g boczku pokrojonego w kostkę
4 świeże cebulki dymki
sok z połówki cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
150 g sera pont l’évêque
5 łyżek śmietany
sól
pieprz

Przygotowanie:
Posiekany koper włoski włóż do rondla z wodą i gotuj przez 5 min na dużym ogniu. Odcedź i przełóż koper do naczynia żaroodpornego. Posyp boczkiem pokrojonym w kostkę, dodaj rozmaryn i skrop wszystko sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Zawiń (przykryj) folią aluminiową i piecz w piekarniku podgrzanym do temp.190 st. C przez ok. 1 godz. Odkryj folię i połóż plastry sera pont l’évêque na koper. Następnie polej wszystko śmietaną. Włóż do piekarnika na kolejne 10 min. Podawaj jako dodatek do pieczonej jagnięciny lub grillowanego kurczaka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *