Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kluski z żółtym serem

Składniki:

  • 35 dag mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej
  • 4 jajka
  • 1 szkl. ciepłej wody
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • pęczek szczypiorku
  • 20 dag żółtego sera

    Sposób wykonania:
    Do mąki wbić jajka, wlać ciepłą wodę oraz dodać sól i gałkę muszkatołową.
    Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut.
    W między czasie posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym tłuszczu.
    Następnie ciasto pokroić w cienkie paski, które wrzucić na osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia klusek na wierzch.
    Przed podaniem polać kluski cebulką oraz posypać startym serem i posiekanym szczypiorkiem.

    Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez Weronika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *