Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Klopsy ze szpinakiem

 

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego
  • 4 garście szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • jajko
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • cebula
  • mąka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Szpinak dokładnie umyć po czym przesmażyć go razem z posiekanym czosnkiem na rozgrzanej oliwie.
Następnie przełożyć go do mielonego mięsa.
Wbić jeszcze jajko i całość dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Z powstałej masy formować małe pulpety.
Natomiast warzywa obrać i pokroić po czym przełożyć do garnka.
Zalać je wodą, osolić do smaku i gotować około 15 minut.
Po tym czasie włożyć pulpety i gotować jeszcze 10 minut.
Na koniec pulpety i warzywa odcedzić a do wywaru dodać śmietanę i gotować do zgęstnienia.
Przed podaniem polać pulpety powstałym sosem.
 

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *