Składniki:
- ½ kg mięsa mielonego
- 4 garście szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- jajko
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- cebula
- mąka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Szpinak dokładnie umyć po czym przesmażyć go razem z posiekanym czosnkiem na rozgrzanej oliwie.
Następnie przełożyć go do mielonego mięsa.
Wbić jeszcze jajko i całość dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Z powstałej masy formować małe pulpety.
Natomiast warzywa obrać i pokroić po czym przełożyć do garnka.
Zalać je wodą, osolić do smaku i gotować około 15 minut.
Po tym czasie włożyć pulpety i gotować jeszcze 10 minut.
Na koniec pulpety i warzywa odcedzić a do wywaru dodać śmietanę i gotować do zgęstnienia.
Przed podaniem polać pulpety powstałym sosem.
Liczba porcji: 4