Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kiszone pomidory jako dodatek do surówek Iwony

Składniki:

  • 3 kg podłużnych bezpestkowych  pomidorów
  • 10 dkg  soli gruboziarnistej na litr wody
  • ½ szklanki świeżych liści estragonu
  • 3 łyżki nasion kopru
  • 1 łyżka przyprawy chili
  • 2 laurowe listki
  • szczypta kolendry
  • 1 główka czosnku
  • 6 litrów wody źródlanej
  • kilka liści z czarnej porzeczki i wiśni


    Sposób przyrządzenia:

    Pomidory umyć, osuszyć.6 litrów wody zagotować z 60 dkg soli gruboziarnistej dodać listek laurowy, nasiona kopru, kolendry i chili. Liście estragonu osuszyć. Pomidory układać w wyparzonych słojach przekładając liśćmi estragonu i ząbkami czosnku. Zalać ostudzoną zalewą, zamknąć. Przez 3 dni przechowywać w temperaturze pokojowej, następnie przenieść w chłodne miejsce. Kwaszone pomidory smakują tak jako dodatek do przekąsek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *