Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karp zapiekany z jarzynami Zośki

Składniki:
• karp
• 2 marchewki
• 3 cebule
• 6-8 ziemniaków
• 2 pietruszki
• ½ selera
• sól
• pieprz
• 3 łyżki masła
• łyżka posiekanej natki pietruszki
• 2 łyżki startego sera

Sposób wykonania:
Karpia pokroić w dzwonka i oprószyć je solą.
Następnie jarzyny obrać i pokroić, cebulę posiekać a ziemianki pokroić w plastry.
Żaroodporny półmisek wysmarować masłem i wyłożyć go połową jarzyn oraz ziemniaków, oprószyć całość solą oraz pieprzem i ułożyć na nich rybę.
Przykryć karpia pozostałymi jarzynami i ziemniakami.
Posypać całość serem oraz natką pietruszki i obłożyć plastrami masła.
Przykryć naczynie folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 60 min.

Przepis został nadesłany na konkurs "Dania Wszelakie" przez Zaśkę Białaś

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *