Karp z winnej marynaty
Karp z winnej marynaty 4.65 out of 5 based on 127 voters.
Składniki:
- 1 świeży karp (1,5 - 1,8 kg)
- przyprawa do ryb
- białe wytrawne wino
- 2,5 łyżki mąki pszennej
- 1 1/4 szklanki śmietany 22-proc.
- 1/3 szklanki startego żółtego sera
- sól
Sposób wykonania:
Karpia natrzeć przyprawą do ryb po czym przełożyć go do brytfanny i polać winem.
Przykryć szczelnie folią i odstawić na noc.
Następnego dnia odsączyć karpia z zalewy, przełożyć do innej brytfanny i piec w piekarniku rozgrzanego do 180 stopni około 30 minut.
Po tym czasie polać karpia śmietaną wymieszaną z mąką.
Posypać jeszcze startym serem i wstawić ponownie do piekarnika na około 10 minut.
- Szczegóły
- Kategoria: Karp
- Opublikowano: środa, 07, grudzień 2011 09:47
- Adam Stępiński
- Ryby
- Dorsz
- Panga
- Karp
- Pstrąg
- Tilapia
- Łosoś
- Szczupak
- Sandacz
- Sola i Flądra
- Halibut
- Śledzie
- Owoce morza
- Ryby z grilla
- Pstrąg z grilla
- Łosoś z grilla