Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karp w sosie piwnym

Składniki:

  • 1 karp o wadze około 1 kg
  • 1 obrana, pokrojona w plastry marchewka
  • 1 obrana, pokrojona w plastry cebula
  • ¼ szklanki jasnego piwa
  • masło
  • mąka
  • sól, pieprz, cukier do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Karpia sprawić, umyć, osuszyć i wyfiletować. Z kręgosłupa, głowy i warzyw przygotować bulion rybny. Filety podzielić na porcje, przyprawić. Każdą porcję obtoczyć w mące i obrumienić na maśle. Obrumienione filety rybne umieścić w rondlu, dodać piwo, ½ szklanki bulionu, przyprawy do smaku, doprowadzić do wrzenia, powoli gotować 10 minut. Znakomicie smakuję zarówno na zimno jak i na gorąco.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *