Karp w galarecie z jajkiem
Karp w galarecie z jajkiem 4.63 out of 5 based on 108 voters.
Składniki:
- 1,2 kg karpia
- włoszczyzna
- 2 listki laurowe
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 jajka ugotowane na twardo
- sól
-
natka pietruszki
Sposób wykonania:
-
Z karpia odciąć ogon i płetwy po czym pokroić go na dzwonka.
Następnie odkrojone Czesi karpia oraz obraną i pokrojoną włoszczyznę zalać 1,5 l wody.
Ugotować wywar na małym ogniu i doprawić do smaku.
Wówczas wywar przecedzić i zalać nim dzwonka karpia, trzymać na małym ogniu około 15 minut.
Po tym czasie rybę wyjąc, usunąć ości i udekorować na półmisku.
O wywaru natomiast dodać żelatynę gdy ostygnie zalać rybę i wstawić do lodówki do stężenia.
- Szczegóły
- Kategoria: Karp
- Opublikowano: poniedziałek, 31, styczeń 2011 09:39
- Teresa Archacka
- Ryby
- Dorsz
- Panga
- Karp
- Pstrąg
- Tilapia
- Łosoś
- Szczupak
- Sandacz
- Sola i Flądra
- Halibut
- Śledzie
- Owoce morza
- Ryby z grilla
- Pstrąg z grilla
- Łosoś z grilla