Karp po rosyjsku na ostro
Karp po rosyjsku na ostro4.80 out of 5 based on 126 voters.

- 4 porcje wyfiletowanego karpia
- mąka
- 1 jajko
- tarta bułka
- olej
- sól, pieprz
- 3 łyżki tartego świeżo chrzanu
- 1 utarte kwaśne jabłko
- 1 łyżka dobrej, gęstej śmietany
Sposób przyrządzenia:
Filety z karpia umyć, dokładnie osuszyć, przyprawić. Tak przygotowaną rybę obtoczyć w mące, dobrze „skłóconym” jajku i panierować w tartej bułce. Smażyć w dużej ilości oleju po 5 do 8 minut z każdej strony. Duża ilość gorącego oleju zapobiegnie wchłanianiu tłuszczu przez panierkę. W międzyczasie przygotować chrzan. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłko utrzeć na tarce, natychmiast wymieszać ze śmietaną i chrzanem aby jabłko ciemniejąc nie zepsuło nam wyglądu dania. Usmażonego karpia wykładać na ręcznik kuchenny aby pozbawić go nadmiaru tłuszczu i podawać. Obok porcji ryby ułożyć kliny z cytryny, marynowaną czerwoną kapustę oraz kleks chrzanu.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Kinga
- Szczegóły
- Kategoria: Karp
- Opublikowano: środa, 17, grudzień 2008 06:37
- Kinga
- Ryby
- Dorsz
- Panga
- Karp
- Pstrąg
- Tilapia
- Łosoś
- Szczupak
- Sandacz
- Sola i Flądra
- Halibut
- Śledzie
- Owoce morza
- Ryby z grilla
- Pstrąg z grilla
- Łosoś z grilla