Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kapuśniak ze świeżej kapusty z pomidorami i jabłkami

Składniki:
• 40 dag kapusty
• 20 dag pomidorów
• 2 jabłka
• 1 cebula
• 4 dag masła
• 2 dag mąki
• 1,5 l rosołu
• sól

Sposób przyrządzenia:
Niewielką główkę kapusty poszatkować, dodać cebulę i sparzyć, po chwili wycisnąć ją, zalać przygotowanym uprzednio rosołem z mięsa wołowego lub wywarem z warzyw.
Dodać następnie pokrajane w paski pomidory i pokrajane jabłka (najlepiej winne).Posolić i gotować bez przykrycia godzinę.Zaprawić zasmażką z mąki i masła lub słoniny (bez skwarek); można też dorzucić usmażonej cebuli i zagotować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *