Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kapuśniak z perłową fasolą

Składniki:

  • ½ główki białej kapusty
  • włoszczyzna
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka maki
  • 2 pomidory
  • ½ szkl. śmietanki
  • 20 dag cienkich kiełbasek
  • garść fasoli perłowej
  • cebula
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Włoszczyznę obrać, wrzucić do garnka razem z pomidorami i cebulą, zalać wodą i ugotować.
    W między czasie poszatkować kapustę, podlać odrobiną wody, dodać masło i trzymać na małym ogniu pod przykryciem.
    Fasolę zalać 2 szkl. wody i również ugotować.
    Gdy warzywa będą miękkie, wywar przecedzić a pomidory i cebule przetrzeć i dodać do wywaru razem z kapustą i fasolą.
    Całość wymieszać i doprawić do smaku solą.
    Następnie dodać śmietankę roztrzepaną z mąką.
    Pod sam koniec gotowania zupy dodać pokrojone w plasterki kiełbaski.

    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *