Kapusta panierowana
Kapusta panierowana 4.60 out of 5 based on 245 voters.
Składniki:
- 1 kg białej kapusty
- 2 jajka
- ½ szkl. mleka
- 1/3 szkl. mąki
- 7 łyżek bułki tartej
- 6 łyżek masła
- sól
- ¾ szkl. śmietany
-
Z kapusty wyciąć głąb po czym zalać ją osoloną wodą i ugotować.
Ugotowaną kapustę odcedzić a gdy ostygnie podzielić na liście, które składać po 2 i uformować z nich prostokąty.
Następnie zanurzać liście w jajku roztrzepanym z dodatkiem mleka, potem obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym maślę.
Podsmażone liście przełożyć do naczynia żaroodpornego i upiec w piekarniku,
Osobno podawać śmietanę.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Alicja Bugaj
- Szczegóły
- Kategoria: Kapusta
- Opublikowano: czwartek, 26, listopad 2009 08:34
- Alicja Bugaj
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak