Kalafior zapiekany w pikantnej panierce
Kalafior zapiekany w pikantnej panierce4.64 out of 5 based on 131 voters.
Składniki:
- 1 duży kalafior
- 40 dkg sera feta
- 5 jajek
- 15 dkg sera parmezanu
- 1 torebka panierki chili
- 1 pęczek koperku
- 12 dkg tartej bułki
- łyżeczka przyprawy curry
- zmielona gałka muszkatołowa
- sól, pieprz do smaku
- masło ,bułka tarta do foremki
Sposób przyrządzenia:
Kalafior umyć, ugotować, podzielić na różyczki, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Do tak przygotowanej masy dodać rozdrobnione ser feta, parmezan, koperek, jajka ,tartą bułkę. Wszystkie składniki wymieszać .Przyprawić curry, gałką muszkatołową, dodać sól i pieprz do smaku. Do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką foremki , przekładamy masę. Wierzch posypujemy pikantną panierką, i wiórkami masła. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 45-50 minut. Dobrze smakuje na ciepło i zimno, z ulubionym sosem.
- Szczegóły
- Kategoria: Kalafior
- Opublikowano: poniedziałek, 06, grudzień 2010 10:03
- Iwona Podgórna
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak