Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kaczka z jabłkami, rodzynkami i czosnkiem Iwony

Składniki:

  • 1 kaczka
  • ½ kg kwaśnych jabłek
  • 2 łyżeczki rodzynek
  • 2 łyżki oleju
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szczypta majeranku
  • sól, cukier  do smaku
  • 4 kwaśne jabłka


 

Sposób przyrządzenia:
Kaczkę umyć, z zewnątrz i wewnątrz natrzeć  czosnkiem roztartym  z solą  i odstawić na 2-3 godziny. Jabłka umyć, obrać pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i nadziać nimi wnętrze  kaczki, dodać rodzynki. Kaczkę  zaszyć, polać  olejem ułożyć  w żaroodpornym naczyniu i piec w gorącym piekarniku około godziny, raz po raz skrapiając wytworzonym się  sosem . Kaczkę co pewien czas przewracać by ładnie się upiekła.  Pozostałe jabłka umyć, obrać podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, posypać majerankiem i poddusić w powstałym sosie z pieczenia kaczki. Upieczoną  kaczkę  wyłożyć na półmisek, podzielić na porcje i obłożyć  kawałkami upieczonych jabłek.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *