Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kaczka z Kujaw

 

Składniki:

  • kaczka
  • włoszczyzna
  • 2 łyżki oliwy
  • 50 dag cytrusów : pomarańczy, czerwonych grapefruitów lub mandarynek
  • kieliszek likieru pomarańczowego
  • 5 dag rodzynków
  • majeranek
  • sól

 

Sposób wykonania:

  1. Kaczkę oprószyć solą oraz majerankiem i skropić oliwą.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zazłocić.
    W między czasie włoszczyznę zalać 1 litrem wody i ugotować wywar.
    Następnie wywar przecedzić i zalać nim kaczkę i nadal dusić pod przekryciem.
    Natomiast z owoców cytrusowych wycisnąć sok i wymieszać go z likierem i rodzynkami po czym dodać do kaczki.
    Trzymać jeszcze na ogniu przez chwilę.
    Na koniec kaczkę podzielić na mniejsze porcje i polać sosem.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *