Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Hamburgery z serem ala Texas

Składniki:

• 1/2 średniej posiekanej cebuli
• 2 duże papryki poblano, opieczone, pozbawione skory i pestek, posiekane (patrz uwaga)
• 2 łyżki chili proszku
• 1 łyżeczka soli
• 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
• ok. 675dkg mielonej chudej wołowiny
• ok. 1/4 kg sera Monterey Jack zawierającego halapeno lub bez, starty lub grubo posiekany
• 4 duże bułki do hamburgerów
• rożne dodatki, jak pikle, marynaty itd. co kto lubi

Wykonanie:
Połączyć w misce cebule, poblano paprykę, chili, sol, pieprz, dodać mięso i dobrze wymieszać. Podzielić na 4 części, wyrobić hamburgery na mniej więcej .1,5 cm grubości. Ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki na 1-2 godz.

Grillować potem hamburgery. na natłuszczonym ruszcie 14-18 min, obustronnie, raz odwracając w połowie. W ostatniej minucie grillowania pokryć hamburgery wiórkami Monterey Jack sera. Opiec lekko na grillu przez minutę przekrojone bulki układając przekrojem. Podawać hamburgery z dodatkami.

Uwaga: paprykę Poblano należy przekroić wzdłuż, odrzucić gniazdka, pestki i membrane, ułożyc na folii przekrojem w dół w piekarniku nagrzanym do 200 C na 20 min. aż się skora opali. Wyjąć, owinąć w folie, zostawić na 20 min. potem obrać. Normalna paprykę traktować jw.

1 comment for “Hamburgery z serem ala Texas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *