Składniki:
• 1 łyżka oliwkowej oliwy
• 1 duża drobno posiekana cebula
• 1 szalotka posiekana
• 1 łyżeczka gotowej czerwonej pasty curry (pikantnej)
• 1/2 szklanki majonezu
• ok. 675dkg mielonej chudej wołowiny
• 12-15dkg małych gotowanych i obranych krewetek, pokrojonych
• 2 łyżki świeżego siekanego koperku
• 1/2 łyżeczki morskiej soli
• 1/4 łyżeczki pieprzu
• 4 duże cebulowe bulki albo kajzerki, przekrojone
• sałata,
• plastry pomidora,
• słodkie ogórkowe pikle (gotowe w słoiku b, dobre, z posmakiem goździków, zwykle siekane)
Wykonanie:
Majonez – na gorącej oliwie karmelizować siekana cebule (do zbrązowienia) 7 minut, mieszając, zmniejszyć ogień na średni, dodać szalotkę i pastę curry, mieszając smażyć dalsze 2 min. Przełożyć do miski, nakryć i ochłodzić. Do chłodnej mieszaniny dodać majonez, wymieszać, nakryć i włożyć do lodówki co najmniej na godzinę przed podaniem. Majonez ten można przygotować na 3 dni naprzód, przechowując w lodowce w szczelnie zamkniętym naczyniu.
Wymieszać mięso z krewetkami, koperkiem, sola i pieprzem. Wyrobić 4 burgery ok. 2,5 cm grubości. Grillować burgery na natłuszczonym ruszcie 18-23 min. przewracając raz w połowie. Opiec bułki, włożyć burgery, posmarować je zrobionym majonezem, dodając na wierzch sałatę, plastry pomidora i słodkie ogórkowe pikle (także pod występują pod nazwa relish)