Gulasz z soczewicy
Gulasz z soczewicy 0 out of 5 based on 0 voters.
Poszukujesz ciekawych ale i sprawdzonych przepisów? Dziś podajemy przepis na pyszny gulasz z soczewicy. Aby go wykonać potrzebujesz: soczewicy, jabłka, marchewki, bulionu oraz przypraw.
Składniki:
- 2 szkl. soczewicy
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 winne jabłka
- 1 szkl bulionu
- łyżeczka proszku curry
- 2 łyżki śmietanki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Soczewicę przesypać do garnka.
Zalać ją wodą i odstawić na całą noc.
Następnego dnia obrać cebulę i drobno ją posiekać.
Wrzucić na patelnie z rozgrzanym olejem i zeszklić.
W między czasie obrać jabłka oraz marchewkę i pokroić na mniejsze kawałki.
Wrzucić je na patelnie z cebulą.
Nie przerywając mieszania smażyć około 3 minut.
Po tym czasie dodać soczewicę.
Przemieszać i zalać całość bulionem.
Gotować 3 minuty po czym dodać śmietanę wymieszaną z curry.
Doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem i trzymać na małym ogniu do miękkości soczewicy.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Warzywa
- Opublikowano: poniedziałek, 21, lipiec 2014 08:49
- Monia
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak