Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gulasz z maślaków

Skład:

  • 75dkg maślaków
  • 3-4 cebule
  • 20dkg mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego
  • 1 ½ łyżki smalcu
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki posiekanej naci pietruszki


Sposób wykonania:
Grzyby oczyścić, dokładnie umyć, osączyć, zdjąć błonkę z kapeluszy, osuszyć. Pokroić w paski. Obraną cebulę opłukać, pokroić w drobną kostkę i zrumienić na złoty kolor z dodatkiem smalcu. Przygotowane grzyby włożyć do rondla, dodać zrumienioną cebulę, oprószyć solą i pieprzem, lekko podlać wodą. Dusić w przykrytym rondlu, mieszając od czasu do czasu i w miarę potrzeby skrapiając wodą. Mniej więcej po 30 minutach duszenia dodać zmielone mięso. Udusić razem, mieszając i uważając, żeby się grzyby nie przypaliły. Gdy są miękkie, oprószyć mąką, wymieszać ze śmietaną. Raz zagotować, odstawić, wymieszać posiekana nacią pietruszki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z dodatkiem ugotowanych na sypko kas, klusek lub ziemniakami i  z surówką.

 

1 comment for “Gulasz z maślaków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *