Skład:
- 30dkg mięsa bez kości
- 1/2 szklanki ryżu
- 1 jajo
- 3 cebule
- 3 łyżki posiekanej naci pietruszki
- sól, pieprz
- tarta bułka
- tłuszcz do smażenia
Sposób wykonania:
Ryż ugotować na półsypko. Oczyszczone, umyte mięso zemleć w maszynce, dodać do ryżu. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić na tłuszczu, dodać do masy mięsno – ryżowej, wymieszać z nacią pietruszki i jajem, posolić, przyprawić pieprzem. Z przygotowanej masy formować owalne kotlety, otaczać je w tartej bułce, smażyć na tłuszczu. Po usmażeniu wstawić na 10 minut do piekarnika. Podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym i surówką lub sałatką z warzyw.
1 comment for “Kotlety z mięsa i ryżu”