Składniki: ½ kg maślaków 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła sól pieprz Sposób wykonania: Posiekaną cebulę przesmażyć na rozgrzanej oliwie. Grzyby dokładnie oczyścić, posiekać na mniejsze kawałki i wrzucić do cebuli. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Trzymać na małym ogniu pod przykryciem przez kilka minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę…
Tag: z maślaków
Grzyby
Sos z maślaków
by rendus • • 0 Comments
Składniki: 1 kg maślaków 1 duża cebula po 2 łyżki masła smalcu i oleju 3/4 szklani gęstej śmietanki sól siekana natka pietruszki Wykonanie: Idziemy do lasu nazbierać świeżutkich młodych maślaczków! Maslaki obieramy i płuczemy.Cebulę kroimy w kostkę i dusimy ją na tłuszczu do momentu aż się zeszkli. Dodajemy maślaki, solimy i dusimy na małym ogniu…
Grzyby
Gulasz z maślaków
by Olusia • • 1 Comment
Skład: 75dkg maślaków 3-4 cebule 20dkg mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego 1 ½ łyżki smalcu 3 łyżki gęstej śmietany 1 łyżka mąki sól, pieprz 3 łyżki posiekanej naci pietruszki Sposób wykonania: Grzyby oczyścić, dokładnie umyć, osączyć, zdjąć błonkę z kapeluszy, osuszyć. Pokroić w paski. Obraną cebulę opłukać, pokroić w drobną kostkę i zrumienić na złoty…