Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gulasz wieprzowy z pigwą

Składniki:

    • 1 kg łopatki wieprzowej
    • 2 pigwy
    • 2 cebule
    • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 1 łyżeczka cukru
    • olej
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Cebulę obrać, drobno pokroić. W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę, chwilę smażyć mieszając, dodać koncentrat pomidorowy, dusić 3 minuty. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę o boku około 2 cm. Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso i mocno obrumienić, przełożyć do rondla, podlać wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Umyte i osuszone owoce pigwy podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry o grubości 5 mm, obrumienić  lekko na rozgrzanym oleju, dodać do mięsa. Wszystkie składniki wymieszać, dodać sól, cukier i pieprz, dusić aż mięso będzie odpowiednio miękkie. Podając posypać zieleniną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *