Grecki kurczak w sosie cytrynowym
Składniki:
• 50 dag filetów z piersi kurczaka
• 1 białko
• 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
• 1/4 łyżeczki startego świeżego imbiru
• 1/4 szklanki oleju
sos cytrynowy:
• łyżeczka mąki ziemniaczanej
• 1,5 łyżki cukru pudru
• 2 łyżki soku z cytryny
• 3/4 szklanki rosołu z kurczaka
• 1 łyżeczka wytrawnego sherry
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka kroimy w paski.
W misce mieszamy białko z mąką ziemniaczaną, 1,2 łyżeczki soli i imbirem i wkładamy kurczaka. Wstawiamy do lodówki na półgodziny.
Odsączonego z marynaty kurczaka smażymy na oleju, mieszając,5 - 7 minut - kurczak ma być miękki, ale nie zrumieniony. Zdejmujemy kurczaka z patelni i czyścimy ją z oleju. Mieszamy mąkę ziemniaczaną z 2 łyżkami zimnej wody, wlewamy na patelnię, dodajemy cukier, sok z cytryny, rosół i sherry.
Gotujemy na dużym ogniu 1 minutę, mieszając. Do sosu wkładamy kurczaka, mieszamy.
Podajemy z makaronem i smażonymi warzywami.
- Szczegóły
- Kategoria: Kurczak
- Opublikowano: środa, 15, czerwiec 2005 00:00
- Dana
- Drób
- Kurczak
- Udka z kurczaka
- Piersi z kurczaka
- Indyk
- Gęś
- Kaczka
- Kurczak z grilla
- Szaszłyki z kurczaka
- Kurczak Pieczony
- Kurczak nadziewany