Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gotowany dorsz z chrzanem i jajkiem

Składniki:

  • ½ pęczka dymki
  • 200 ml wytrawnego białego wina
  • 5 ziaren białego pieprzu
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 600 g filetów z dorsza
  • 4 jajka
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 4 łyżki startego chrzanu

    Sposób wykonania:
    Dymkę posiekać po czym zalać ją 300 ml wody oraz winem.
    Wrzucić jeszcze ziarna pieprzu oraz sól.
    Całość doprowadzić do wrzenia i gotować około 10 minut.
    Po tym czasie zalać wywarem filety i gotować około 8 minut.
    W między czasie jajka ugotować na twardo a potem drobno je posiekać.
    Gotować rybę ułożyć na półmisku, udekorować je jajkami, natką pietruszki oraz chrzanem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *