Gotowana kapusta kiszona z grzybami
Gotowana kapusta kiszona z grzybami 4.76 out of 5 based on 139 voters.
Składniki:
-
• 1 kg kiszonej kapusty
• 2 jajka
• ½ szkl. mleka
• 1/3 szkl. mąki
• 7 łyżek tartej bułki
• 6 łyżek masła
• sól
• ¾ szkl. śmietany
-
Grzyby zalać wodą i odstawić aby namokły.
W między czasie kiszoną kapustę wycisnąć, gdyby była bardzo kwaśna wyplukać ją delikatnie w wodzie.
Następnie grzyby zalać 1 szklanką wody i ugotować po czym grzyby odcedzić a wywarem zalać kapustę, gotować do miękkości.
Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym maślę wówczas wrzucić pokrojone grzyby.
Oprószyć całość mąką i trzymać na ogniu około 5 minut.
Doprawić do smaku pieprzem i połączyć ze śmietaną.
Przełożyć grzyby do kapusty, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze około 15 minut.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Alicja Bugaj
- Szczegóły
- Kategoria: Kapusta
- Opublikowano: czwartek, 26, listopad 2009 08:32
- Alicja Bugaj
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak