Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Golonka z grochem i kapustą.

Składniki:

  • 2 golonki
  • pęczek włoszczyzny
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 kg kwaszonej kapusty
  • 100 g grochu
  • 100 g jabłek
  • 1 łyżki estragonu
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 1-2 listki laurowe
  • sól

Sposób przyrządzenia:
Golonkę oczyścić i natrzeć czosnkiem, zalać osolonym wrzątkiem i gotować pod przykryciem. Po 2 godz. dodać umytą i obraną włoszczyznę, cebulę. Przyprawić pieprzem, estragonem i listkiem laurowym. Ugotować do miękkości. Kwaszoną kapustę połączyć z namoczonym i obgotowanym grochem, z drobną pokrojoną cebulą i jabłkiem. Golonki wyjąć z wywaru przekroić wzdłuż na połówki i ułożyć na półmisku. Podawać z kapustą, ziemniakami z wody (lub pieczywem) i piwem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *