Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Frittata z kurkami lub pieczarkami

Składniki:

  • 50 dkg kurek lub pieczarek
  • 6 jajek
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki pokrojonej drobno cebulki
  • ¼ szklanki posiekanej naci pietruszki
  • 3 łyżki mleka
  • 10 dkg pokruszonego sera feta
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

Grzyby dokładnie umyć, obsączyć, odciąć trzony. Mniejsze pozostawić w całości, większe przekroić. Grzyby zalać mlekiem, odstawić na 60 minut. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać cebulkę, podsmażyć nie rumieniąc. Jajka, cebule i pozostałe składniki dodać do grzybów z mlekiem, dokładnie wymieszać. Pozostałe masło rozgrzać na patelni, dodać jajka z dodatkami, smażyć powoli co chwile unosząc łopatką brzegi aby nie ścięta jeszcze masa spływała po spód, nie przesuszyć. Gotowe danie podzielić na porcję i podawać z pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *