Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filety z udek kurczaka w sosie cytrynowym

Składniki:

    • 50 dkg filetów z udek kurczaka
    • olej

    Marynata:

    • 1 łyżka sosu sojowego
    • ½ łyżeczki cukru
    • ¼ łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
    • 1 łyżeczka białego wytrawnego wina
    • szczypta białego pieprzu

    Sos:

    • ½ szklanki wody
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • szczypta otartej z cytryny skórki
    • sól, biały pieprz, cukier do smaku
    • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej rozmieszanej w 2 łyżkach wody


    Sposób przyrządzenia:

    Udka umyć, dokładnie osuszyć. Używając ostrego noża przekroić udka w stawie kolanowym, usunąć kości. Składniki marynaty wymieszać, zalać nią mięso, odstawić na 30 minut. Na patelni rozgrzać olej, smażyć z obydwu stron porcje mięsa na złoty kolor, wyłożyć na ręcznik papierowy aby obsączyć mięso z nadmiaru tłuszczu. Patelnię umyć, wlać do niej wodę i sok cytrynowy, dodać otartą skórkę i przyprawy, dodać obrumienione porcje mięsa i dusić kilka minut, skorygować smak sosu przyprawami i zagęścić mąką rozmieszaną w wodzie. Gdy sos zawrze danie jest gotowe. Podawać z frytkami i dodatkami warzywnymi. Udekorować danie plastrami cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *