Składniki:
- 50 dkg filetów z udek kurczaka
- olej
- 1 łyżka sosu sojowego
- ½ łyżeczki cukru
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka białego wytrawnego wina
- szczypta białego pieprzu
- ½ szklanki wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- szczypta otartej z cytryny skórki
- sól, biały pieprz, cukier do smaku
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej rozmieszanej w 2 łyżkach wody
Marynata:
Sos:
Sposób przyrządzenia:
Udka umyć, dokładnie osuszyć. Używając ostrego noża przekroić udka w stawie kolanowym, usunąć kości. Składniki marynaty wymieszać, zalać nią mięso, odstawić na 30 minut. Na patelni rozgrzać olej, smażyć z obydwu stron porcje mięsa na złoty kolor, wyłożyć na ręcznik papierowy aby obsączyć mięso z nadmiaru tłuszczu. Patelnię umyć, wlać do niej wodę i sok cytrynowy, dodać otartą skórkę i przyprawy, dodać obrumienione porcje mięsa i dusić kilka minut, skorygować smak sosu przyprawami i zagęścić mąką rozmieszaną w wodzie. Gdy sos zawrze danie jest gotowe. Podawać z frytkami i dodatkami warzywnymi. Udekorować danie plastrami cytryny.