Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak Tariyaki

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
  • olej

 

Marynata:

  • ½ szklanki słodkiej Saki
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżka Saki
  • 1 łyżka tartego imbiru


Sposób przyrządzenia:

Składniki marynaty dokładnie wymieszać w czystym słoju. Umyte i osuszone filety z kurczaka zalać marynatą. Nie wykorzystaną marynatę możemy zachować. Znakomicie przechowuje się w lodówce. Zamarynowane mięso odstawić na 60 minut w chłodne miejsce.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, smażyć na nim filety obsączone z nadmiaru marynaty. Proces smażenia kontynuujemy przez około 10 minut często obracając porcje mięsa aż się równomiernie obrumieni. Przed podaniem pozwolić aby mięso „odpoczęło” przez 5 minut i pokroić je w poprzek włókien na plastry grubości około 1 cm. Podawać z ryżem i marynatami z warzyw.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *