Składniki:
- 4 filety z kurczaka
- olej
Marynata:
- ½ szklanki słodkiej Saki
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- 3 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżka Saki
- 1 łyżka tartego imbiru
Sposób przyrządzenia:
Składniki marynaty dokładnie wymieszać w czystym słoju. Umyte i osuszone filety z kurczaka zalać marynatą. Nie wykorzystaną marynatę możemy zachować. Znakomicie przechowuje się w lodówce. Zamarynowane mięso odstawić na 60 minut w chłodne miejsce.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, smażyć na nim filety obsączone z nadmiaru marynaty. Proces smażenia kontynuujemy przez około 10 minut często obracając porcje mięsa aż się równomiernie obrumieni. Przed podaniem pozwolić aby mięso „odpoczęło” przez 5 minut i pokroić je w poprzek włókien na plastry grubości około 1 cm. Podawać z ryżem i marynatami z warzyw.