Składniki:
- 3 filety z kurczaka
- 2 łyżki pokrojonego drobno imbiru
- ½ cebuli pokrojonej w grube plastry
- ½ zielonej papryki pokrojonej jak cebula
- sól, pieprz
Marynata:
- 1 łyżka wina ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- kilka kropli oleju sezamowego
- szczypta mielonego pieprzu
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sake
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- szczypta pieprzu
Sposób przyrządzenia:
Filety umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości 5 – 8 mm. W miseczce wymieszać składniki marynaty z mięsem, odstawić na 30 minut. W woku rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulę smażyć aż stanie się szklista, dodać paprykę, smażyć aż będzie miękka, przyprawić, łyżką cedzakową wyłożyć na talerz. Do woka dolać oleju i porcjami smażyć plastry kurczaka aż ładnie się przyrumienią, wyjąć na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Wok umyć, rozgrzać, wlać łyżkę czystego oleju dodać imbir i po chwili dodać kurczaka, cebulkę z papryką i składniki sosu, podgrzewać mieszając przez 3 minuty i podawać.