Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filet z kurczaka duszony z dodatkiem imbiru

Składniki:

  • 3 filety z kurczaka
  • 2 łyżki pokrojonego drobno imbiru
  • ½ cebuli pokrojonej w grube plastry
  • ½ zielonej papryki pokrojonej jak cebula
  • sól, pieprz

Marynata:

  • 1 łyżka wina ryżowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • kilka kropli oleju sezamowego
  • szczypta mielonego pieprzu

Sos:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sake
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • szczypta pieprzu


Sposób przyrządzenia:

Filety umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości 5 – 8 mm. W miseczce wymieszać składniki marynaty z mięsem, odstawić na 30 minut. W woku rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulę smażyć aż stanie się szklista, dodać paprykę, smażyć aż będzie miękka, przyprawić, łyżką cedzakową wyłożyć na talerz. Do woka dolać oleju i porcjami smażyć plastry kurczaka aż ładnie się przyrumienią, wyjąć na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Wok umyć, rozgrzać, wlać łyżkę czystego oleju dodać imbir i po chwili dodać kurczaka, cebulkę z papryką i składniki sosu, podgrzewać mieszając przez 3 minuty i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *