Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filet z kurczaka w sosie majonezowym z karmelizowaną cebulką

Składniki:

    • 2 filety z kurczaka
    • 1 cebula
    • 4 łyżki majonezu
    • tymianek
    • sól, pieprz do smaku
    • oliwa


    Sposób przyrządzenia:

    Cebulę obrać, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać plastry cebuli, przyprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru, smażyć aż cebulka lekko zacznie się rumienić. Umyte i osuszone filety nasmarować oliwą, przyprawić solą i pieprzem, zawinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni C przez około 40 minut, pod koniec pieczenia ostrożnie rozwinąć folię aby filet się przyrumienił. W międzyczasie wymieszać majonez z obsączoną z oliwy cebulką i tymiankiem. Podawać z bukietem jarzyn z wody, na porcji mięsa udekorowanej majonezem z dodatkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *