Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filet z kurczaka w marynacie jogurtowej z pieczonymi ziemniakami podane z gotowanymi warzywami

Składniki:

    • Filet z kurczaka 2 szt.
    • Ziemniaki średnie 8 szt.
    • Brokuł 0,1 kg
    • Kalafior 0,1 kg
    • Jogurt naturalny gesty 1 szt.
    • Olej 1 l
    • Cukier 4 łyżeczki

    Produkty KAMIS:

    • Marynata do kurczaka Złocista 1 torebka
    • Przyprawa do frytek paprykowa 2 łyżeczki
    • Ocet balsamiczny 1-2 łyżki
    • Bazylia 1/2 łyżeczki
    • Oregano 1/2 łyżeczki
    • Warzywko 2 łyżki

    Sposób przyrządzenia:
    Filety umyć i osuszyć. Jogurt naturalny połączyć z przyprawą do kurczaka i dokładnie wymieszać. Do gotowej marynaty włożyć filety i marynować 12 godzin. Ziemniaki ugotować w skórkach na pół-twardo (gotować ok.10-15min.) Następnie ziemniaki zahartować. Gdy będą zimne pokroić w cząstki. Brokuły i kalafior ugotować (al dente) w wodzie z dodatkiem Warzywka i cukru. Filety usmażyć na patelni. Ziemniaki opiec we frytkownicy na złoty kolor, posypać pikantną przyprawą do frytek. Brokuły i kalafior gdy będą gotowe przełożyć do miski, wymieszać z oregano, bazylią i octem balsamicznym. Wszystko ułożyć na talerzu. Podawać z białym winem.
    Przepis został nadesłany na konkurs Kamis. Autor: Kuki344

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *