Składniki:
- Filet z kurczaka 2 szt.
- Ziemniaki średnie 8 szt.
- Brokuł 0,1 kg
- Kalafior 0,1 kg
- Jogurt naturalny gesty 1 szt.
- Olej 1 l
- Cukier 4 łyżeczki
- Marynata do kurczaka Złocista 1 torebka
- Przyprawa do frytek paprykowa 2 łyżeczki
- Ocet balsamiczny 1-2 łyżki
- Bazylia 1/2 łyżeczki
- Oregano 1/2 łyżeczki
- Warzywko 2 łyżki
Produkty KAMIS:
Sposób przyrządzenia:
Filety umyć i osuszyć. Jogurt naturalny połączyć z przyprawą do kurczaka i dokładnie wymieszać. Do gotowej marynaty włożyć filety i marynować 12 godzin. Ziemniaki ugotować w skórkach na pół-twardo (gotować ok.10-15min.) Następnie ziemniaki zahartować. Gdy będą zimne pokroić w cząstki. Brokuły i kalafior ugotować (al dente) w wodzie z dodatkiem Warzywka i cukru. Filety usmażyć na patelni. Ziemniaki opiec we frytkownicy na złoty kolor, posypać pikantną przyprawą do frytek. Brokuły i kalafior gdy będą gotowe przełożyć do miski, wymieszać z oregano, bazylią i octem balsamicznym. Wszystko ułożyć na talerzu. Podawać z białym winem.
Przepis został nadesłany na konkurs Kamis. Autor: Kuki344