Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Faszerowany szczupak

Składniki:

  • szczupak 1,5 kg
  • bułka 1 mała sztuka
  • mleko 0,5 szklanki
  • cebula 1 sztuka
  • masło 3 łyżki
  • jajka 2-3 sztuki
  • cukier 1 łyżeczka
  • pieprz
  • włoszczyzna 20 dag
  • natka pietruszki
  • auszpik rybny(galaretka) 40 dag

    Sposób przyrządzenia:
    Świeżego szczupaka należy oskrobać z łusek, wypatroszyć, następnie
    odciąć mu głowę i skórę, odfiletować i wymoczyć w zimnej wodzie. Warzywa
    umyte pod bieżącą wodą i oczyszczoną głowę szczupaka wrzucić do wody i
    ugotować wywar. Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę należy obrać, pokroić
    dość drobno, a następnie poddusić na patelni na maśle. Za pomocą
    maszynki do mielenia mięsa należy zmielić mięso ryby, podduszoną cebulkę
    i bułkę. Do masy należy dodać jajko, sól, cukier i pieprz. Masę należy
    wyrobić. Należy przygotować płócienną serwetkę, wysmarować ją masłem,
    nałożyć na nią masę rybną, zwinąć ją w rulon i związać za pomocą
    sznureczka. W garnku należy powtórnie zagotować wywar, włożyć do niego
    zawiniętą w ściereczkę masę i gotować przez około godzinę na wolnym
    ogniu. Po ugotowaniu należy roladkę wystudzić, wyjąć z płótna, pokroić
    na plastry i ułożyć na talerzu lub półmisku. Roladę należy udekorować
    ugotowanym na twardo jajkiem i warzywami z wywaru, zalać
    auszpikiem(wywar+ żelatyna). Odstawić do lodówki w celu stężenia
    galaretki.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *