Fasolka po bretońsku Ilony
Fasolka po bretońsku Ilony4.43 out of 5 based on 267 voters.
Składniki:
- fasola jaś 1 kg
- kiełbasa cienka 2 pętka
- boczek gotowany 15- 20 dag
- cebula 1 sztuka
- koncentrat pomidorowy 5- 7 łyżek
- mąka
- majeranek
- liść laurowy
- pieprz ziarnisty
- pieprz
- sól
Sposób przyrządzenia:
Fasolkę należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą, następnie wrzucić do
garnka i zalać wodą, wrzucić do niej przyprawy: ziele, liść, pieprz i
trochę majeranku, następnie odrobinkę posolić. Cebulkę należy obrać i
pokroić w kosteczkę, wrzucić do garnka. Gotować około 1 godziny.
Kiełbaskę i boczek podsmażyć na patelni i dodać do fasoli po godzinie
gotowania bez tłuszczu, następnie dodać część koncentratu pomidorowego i
gotować do zmiękczenia się fasoli. Po ugotowaniu dodać resztę
koncentratu. Teraz należy dodać majeranek, sól i pieprz. Fasolę należy
zaprawić mąką rozmieszaną z wodą.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos
- Szczegóły
- Kategoria: Fasola
- Opublikowano: wtorek, 15, grudzień 2009 09:49
- albertos
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak