Fasola zasmażana z suszonymi śliwkami
Fasola zasmażana z suszonymi śliwkami4.44 out of 5 based on 333 voters.
Składniki:
- 2 szkl. fasoli
- garść suszonych śliwek
- 5 dag słoniny
- cebula
- łyżka maki
- sól
- cukier
-
Fasolę oraz śliwki zalać oddzielnie wodą i odstawić na noc.
Następnego dnia ugotować fasolę do miękkości.
W między czasie śliwki pokroić w paseczki.
Następnie na rozgrzanym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, wówczas oprószyć ją mąką, wymieszać i rozprowadzić wodą z pod moczenia śliwek i przelać do fasoli.
Na konie dodać jeszcze śliwki i trzymać na ogniu kilka minut.
Przed podaniem doprawić do smaku solą oraz cukrem.
- Szczegóły
- Kategoria: Fasola
- Opublikowano: poniedziałek, 30, sierpień 2010 10:18
- Oliwia Chęcińska
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak